Margaretha in het MOU

Dit najaar moeten we in Oudenaarde zijn.  Het Museum Oudenaarde (MOU) pakt dan uit met een tentoonstelling over Margaretha van Parma. Voor het eerst wordt een internationale expo gewijd aan het leven van deze bijzondere vrouw, geboren als buitenechtelijk Kind van Keizer Karel en Johanna van der Gheynst, dochter van een tapijtverkoper uit Nukerke. Haar vader erkende haar als dochter en ze kreeg een goede opvoeding aan het hof van Brussel en Italië.

Margaretha van Parma (1522-1586), het eerste kind van keizer Karel V, is niet de minste: zij was in een turbulente tijd aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog landvoogdes van de Nederlanden en een societyfiguur in Italië. Met de Hertog van Parma kreeg ze twee zonen. Op haar 37ste, in 1559, werd ze landvoogdes van de Nederlanden.

Bovendien was ze een echte kunstliefhebber en mecenas. Schilderijen en tekeningen, wandtapijten en miniaturen, goud- en zilverwerk, glas-in-
loodramen die ze koesterde of waarvoor zij opdracht gaf, we krijgen het allemaal te zien in de expo. Heel wat internationale musea zoals o.a. het Louvre werkten mee aan de expo via bruiklenen.

Denk ook aan de (valken)jacht, feesten en muziek tot etiquette, dresscode en tal van rituelen. Het waren boeiende (kantel)tijden toen ! Er wordt ook een feestdis georganiseerd die het ‘feest van de eeuw’ evoceert.

Margaretha van Parma Keizersdochter van tussen macht en imago. Feest aan het hof – Album van Brussel.

Het MOU brengt voor het eerst in 500 jaar Margaretha’s bekendste portretten,
haar grote kunstopdrachten en persoonlijke, intieme bezittingen samen. Deze objecten komen uit verschillende internationale musea en collecties. Zo is een van de portretten van Margaretha van Parma, het campagnebeeld van deze expo, van de Britse Royal Collection Trust. Dit meesterwerk hangt momenteel in Buckingham Palace.

Margaretha van Parma. Keizersdochter tussen macht en imago. Glas-in-loodramen Margaretha.

Wat we ook te zien krijgen zijn  enkele delen van het Album van Brussel. Die komen uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek van Warschau. Het is een verzameling van miniaturen over de feesten ter ere van het huwelijk van Alessandro Farnese, Margaretha’s zoon.

Moderne Margaretha’s

De tentoonstelling zorgt voor verschillende hedendaagse interventies om het verhaal van Margaretha in de 21ste eeuw te brengen. Zo portretteert fotografe Lieve Blancquaert moderne Margaretha’s en brengt ze samen in een indrukwekkende installatie in de doopkerk van Margaretha, de Onze-Lieve-
Vrouwekerk van Pamele. Componist Floris De Rycker ontwikkelt voor de tentoonstelling een exclusieve soundscape vol sfeer: eigentijds en met echo’s van de muziek aan Margaretha’s hof.

De hele stad wordt in het najaar in Margaretha-sfeer ondergedompeld.
Er komt een feestelijke stoet tijdens het openingsweekend.
De tentoonstelling ‘Margaretha. Keizersdochter tussen macht en imago’ vindt plaats van 21 september 2024 tot en met 5 januari 2025.

Meer informatie over de tentoonstelling is te lezen
via www.margarethavanparma.be alwaar je ook al je tickets kunt boeken.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.