Labiomista

Labiomista in Genk is altijd een uitstap waard. De rit Gent-Genk neem ik er graag bij vooral op een zonnige dag. Er is heel wat te zien en je kan er gerust een hele dag spenderen. Labiomista is een park op een voormalige mijnbouwsite en dierentuin in het Limburgse Zwartberg. Kunstenaar Koen Van Mechelen is er creator, denker en doener en vooral hij is er thuis.

Vers van de pers is het nieuwe landmark : “De Future Garden”.  Dat bestaat uit een tapirverblijf, een onderzoekslaboratorium en een studio. Van Mechelen omschrijft het als een plaats waar mens, wetenschap en natuur samenkomen.

​Het nieuwe energiezuinige complex van 850m2 werd ontworpen door de kunstenaar zelf en bestaat uit een mastaba-achtig gebouw met een imposante brug en een omvangrijke dierenweide. Het biedt ruimte en onderdak aan een koppel tapirs.

.LABIOMISTA-Future-Garden.-©Jeroen-Verrecht

Het gebouw, met haar schuine bamboe wanden en grote glazen panelen, werd ontworpen door Koen Vanmechelen en BURO B en is een hedendaagse interpretatie van de Mastaba, een Egyptische grafheuvel. Het publiek dakterras van ongeveer 125 m2 biedt een mooi  uitzicht over het park. Er werd gekozen voor gebruik van CLT hout (cross laminated timber) als bouwmateriaal, een innovatieve techniek die bijdraagt aan het verminderen van CO2-uitstoot en bouwafval, en een oplossing biedt voor de klimaatopwarming. De gevelbekleding van het gebouw is gemaakt van bamboe, een zeer duurzaam materiaal dat bekend staat om zijn snelle groei en de absorptie van CO2-uitstoot. Het gebouw heeft een gedeeltelijk groendak, wat zorgt voor meer biodiversiteit, en wordt voorzien van zonnepanelen. Het dierenverblijf bevat een binnen- en buitenruimte, die samen met Buro Landschap werd vormgegeven.

.LABIOMISTA-Future-Garden ©Jeroen-Verrecht

Maar Future Garden is meer dan een tapirverblijf. Het is vooral bedoeld als een unieke hub voor onderzoek, dialoog en ontdekking over de samensmelting van mens, natuur en technologie. Over disciplines heen wordt er gewerkt aan projecten die bijdragen aan de transitie naar een meer symbiotische samenleving tussen cultuur en natuur. Vanmechelen noemt dit de Kosmopolitische Renaissance.

LABIOMISTA is het levensproject van Belgisch kunstenaar Koen Vanmechelen, een evoluerend kunstwerk over de mix van het leven op de site van de oude dierentuin van Zwartberg (Genk). Het is een park van 24 hectare dat niet alleen een openlucht tentoonstelling met talloze (levende) kunstwerken en installaties huisvest, maar ook een plek is waar universele maatschappelijke onderwerpen als diversiteit, ecologie en mensenrechten tastbaar en bespreekbaar worden.

Sinds de opening in 2019, evolueert LABIOMISTA als een park en ontmoetingsplek met een sterke inhoudelijke werking, ingebed in de community. Het gebied bestaat voor de helft uit vrije natuur. LABIOMISTA huisvest daarnaast ook de studio en het hoofdkwartier van de werking van Vanmechelen (The Battery), de gerestaureerde directeurswoning van de voormalige mijn en later zoo van Zwartberg, omgetoverd tot Villa OpUnDi en een in het oog springend poortgebouw (The Ark). Naast een openluchtexpositie met tal van levende kunstwerken en installaties, telt het verder een amfitheater (LabOvo).

De bekende Zwitserse architect Mario Botta ontwierp The Ark en The Battery. Samen met Botta creëerde Vanmechelen een buitengewone serre (The Looking glass) en een enorme condorkooi als deel van zijn studio.

Het parkgedeelte bevat vier dierencompartimenten, drie vijvers, en een wandelpad van meer dan een kilometer lang met enkele bruggen. De dieren in het park spelen een essentiële rol in het werk van Vanmechelen, naast zijn welgekende kippensoorten, zie je er onder andere ook lama’s, emoes, dromedarissen, zebras, minizeboes en ooievaars.

LABIOMISTA ligt aan de Marcel Habetslaan 58/60 in 3600 Genk. Het park is open van 30 maart 2024 tot 3 november 2024 vanaf dinsdag t.e.m. zondag tussen 10u en 17 u. Alle info op  www.labiomista.be.

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.