Het Stam 2.0.

Plots stond ik oog in oog in het Gentse vernieuwde STAM met een klein maar interessant portret van een dame uit de Gentse hogere kringen in het begin van de 19de eeuw. Dit portret van Angélique della Faille is een nieuwe aanwinst in de portrettencollectie van het Stam.

Als dochter van de graaf della Faille d’Assenede en weduwe van André de Ghellinck de Walle, was Angélique della Faille (1758-1827) verwant met verschillende prominente Gentse families. Zowel haar oudere broer Emmanuel della Faille als de zoon en kleinzoon van haar zus Sabine (Constantin en Charles de Kerchove) waren een tijdlang burgemeester van Gent.

Het is een werk van de bekende schilder Joseph Paelinck (1781-1839) van wie het Stam al een portret van burgemeester Van Crombrugghe bezit. Hij heeft haar klederdracht heel gedetailleerd weergegeven.

Er zouden meer dan een kwart meer  voorwerpen te zien zijn in het STAM maar toch lijkt of het er veel minder zijn dan voorheen. En dat heeft alles te maken met de nieuwe presentatie.  Er is veel multimedia die het voorwerp uitdiepen en er is ook veel plaats en kijkruimte zodat je het gebouw ‘an sich’ meer te zien krijgt. De nieuwe museumopstelling toont ons nog steeds chronologisch hoe Gent uitgroeide tot wat het momenteel is, maar de invulling van de zalen is compleet veranderd waardoor alles veel luchtiger is.

Luchtfoto STAM credits : Phile Deprez

De luchtfoto is gebleven maar hernieuwd want nu zie je ook de Krook en de Ghelamco Arena. De foto strekt zich uit vanop de grond tot op de muur. En één vierkante meter is ook in het echt één vierkante kilometer. Hier kan iedereen naar hartenlust zijn eigen woonst zoeken maar je kan ook de stratenzoeker raadplegen. Je tikt je straatnaam in en je krijgt de precieze locatie op het plattegrond te zien. Niet-Gentenaars kunnen op zoek gaan naar hun hotel.

Beelden Michiel Hendrykcx

In de gangen van de Bijloke-abdij kijk je mee naar ‘Gent vandaag’, een fotoreeks van Michiel Hendryckx. Een  zeventiental beelden sieren de gang. Heel mooi is de foto van de brandweermannen en ook een kleurrijk zicht op de Gentse haven. Er is ook een beeld van een collegezaal vol gemaskerde studenten in corona-modus. Ik moet wel zeggen dat de gangen er glanzend maar glad bijliggen.

De zalen die de verschillende eeuwen weergeven blijven sober ingericht. Er is nergens overdaad. Door transparante meubelstukken te plaatsen kijk je doorheen de zaal door en heb je niet het gevoel beklemd te zitten tussen de objecten. Zo staan de stalen contourvormen van het Gravensteen en de Sint-Janskerk op hoge poten.

Het mooiste voorbeeld van zo een luchtige zaal is de veertiende-eeuwse bijzonder mooie abdijrefter. Dit is mijn favoriete zaal. Er is het imponerende houten tongewelf en een wandbreed fresco. In de haard van de zaal speelt zich een animatie af.

Adbijreferter STAM credits beeld : Phile Deprez

Een speels kinderspoor loopt door alle museumzalen heen. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken de jongste bezoekers de stad actief mee. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.

Er is één zaal, het STAM-plein, zal altijd gratis toegankelijk zijn, waar telkens 1 wijk wordt besproken worden. Die wijk wordt betrokken bij het project.

Ook goed voor de minder vlotte stappers onder ons  dat er veel rustpunten zijn doorheen het parcours. In elke zaal zijn originele zitelementen.

We zetten de nieuwigheden nog eens op een rijtje :

  • Er is een nieuwe luchtfoto met stratenzoeker
  • Er zijn nieuwe (top)stukken
  • Er zijn tal van digtitale objectlabels
  • Er zijn interactieve maquettes en voelbare bouwmaterialen
  • Er staan 3D-modellen van beroemde en beruchte Gentse gebouwen
  • Er zijn infographics die uitzoomen en Gent in een bredere context plaatsen
  • Er loopt een speels kinder-doe-parcours doorheen de zalen
  • Er is de geanimeerde  historiek van de Bijloke als hospitaalsite
  • Er hangt een fotoreeks van Michiel Hendryckx ‘Gent vandaag’
  • Alle uitleg in Nederlands, Frans en Engels
  • Originele zitbankjes in elke zaal
  • Gratis museumdeel met wisselende mini-expo’s en ‘De vierkante kilometer’: het STAMplein
  • Nieuwe shop
  • Nieuw STAMcafé, door Coeur Catering, met zalig zonneterras

Wat er gebleven is :

  • De geschiedenis van Gent in een chronologisch circuit
  • De 14de-eeuwse Bijlokeabdij als historische toplocatie
  • Het LEGO-bouwplezier rond de Gentse torens (voor zover corona het toelaat)
  • Bijloketuinen rondom

Ga de make-over zeker eens bekijken, je zal merken dat alles veel lichter en opener is dan voorheen.
Natuurlijk blijft de geschiedenis van het Gent het hoofdthema en dat moet ook zo. Want het Stam is de toegangspoort voor een visite aan Gent.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.