Als vierjarige ontvluchtte Maral (Teheran, 1989) samen met haar zwangere moeder het Iran van de islamitische revolutie. Twintig jaar later reisde ze voor NRC de wereld over en zag de gevolgen van migratie in al haar facetten. Nu is ze correspondent in de Verenigde Staten voor de Volkskrant en woont ze in New York, opnieuw als migrant. Maar eerder woonde ze in Nederland. Na een helse vlucht door Europa strijkt ze met haar ouders en broertje neer in het gereformeerde Moerkerke.
“Onze eettafel is een cadeau van de vorige bewoners, een politie-agent die met zijn vrouw en kinderen naar Gouda is verhuisd. Ze hebben ook een koelkast, een bed en twee kledingkasten voor ons achtergelaten. Mama en ik zitten in stilte aan tafel te eten. Vroeger deden we dan nooit. In Iran aten altijd familieleden of vrienden bij ons thuis, of wij bij hen, dan zaten we samen op een kleed op de grond, onze sofresh, vol mandjes plat brood, schoteltjes witte kaas, ui en verse munt. Een huis zonder bezoek is een leeg huis, zie mama toen ze nog dingen zei”
Citroeninkt een verhaal zoals je dat zelden leest: verteld door de ogen van het meisje Talar dat nergens thuishoort en daarom overal. Een boek over opgroeien tussen uitersten, over je weg vinden in een wereld die voor anderen lijkt gebouwd. En over moeders die het beter willen doen voor hun dochters maar niet kunnen ontsnappen aan hun verleden.
“Wie zijn land noodgedwongen verlaat, verliest een deel van zichzelf. Diegene gaat een beetje dood, er sterft een stuk af – noem het zoals je wil. Dertig jaar had ik nodig om dit te begrijpen” aldus de auteur in haar voorwoord.
Citroeninkt is genomineerd voor de Bronzen Uil 2023. De uitreiking kan je bijwonen op zaterdag 25 november om 13u in de Minardschouwburg te Gent ter gelegenheid van Het Betere Boek. Bestel tijdig je tickets want het gaat snel !
Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is uitgegeven bij Prometheus.
Laat een reactie achter