Black-out

Het is een bijzonder mooie namiddag in het residentiële Blankendaal als Grace met haar SUV van de weg geraakt. Ze rijdt dwars door een omheining door en belandt in de tuin van een riante villa waar een kinderfeestje aan de gang is. De jarige raakt onder haar  auto meer bepaald onder het wiel.
De beschrijving van dit gebeuren, meteen al in het begin van het boek, leest wrang.

Haar eigen driejarige dochter Norah zit op de achterbank, de Volvo is van haar ex, het ongeluk vindt plaats in het sjieke villadorp waar hij net aan een nieuw gezin is begonnen.

Wat volgt zijn allemaal fragmenten wat er precies gebeurd is met alle betrokken in nasleep van dit verschrikkelijke ongeval. De schrijver gebruikt hiervoor 338 pagina’s en het gaat nooit vervelen.

De moeder van het verongelukte meisje Pippa raakt niet meer uit haar depressie. Haar hart is dood, haar ziel gevlogen
De vader doet er alles aan om juridisch de doodrijder in de nor te krijgen. Hij is dan ook advocaat. Het is zijn opperste streven om de 38-jarige Grace totaal te pluimen.
Grace is en in de war en verantwoordelijk en schuldig. Ze beroept zich samen met haar advocaat op ‘tijdelijk bewustzijnsverlies’. Maar haar advocaat wordt betaald door haar ex-man en die heeft zo zijn eigen agenda. Ze willen haar het hoederecht over haar driejarig dochtertje Norah ontnemen. Alle personages proberen het gelijk aan hun kant te krijgen. Elk vanuit hun eigen persoonlijke agenda. Gelukkig schakelt Grace op tijd een pro-deo advocaat in.

De welgestelden in het villadorp Blankendaal, ‘het reservaat’, zoals ze het onder elkaar noemen, resideren veilig achter hun hekken en hagen. Maar ze hebben wel allemaal hun mening en menen hun zegje te mogen doen op de aangrijpende kinderuitvaart. De een wil wel een woordje plaatsen over her verkeersbeleid, de burgemeester wil dan ook wel iets te zeggen hebben op de uitvaart. De vader van Pippa Blijenberg staat het allemaal toe. Het past in zijn filosofie over hoe hij wil netwerken in de goegemeente. Helaas loopt alles in het honderd tijdens de uitvaart. In het draaiboek van vader Blijenberg staat niets over deze gemeentelijke klucht. ” Ze rijden met heel veel omhaal en uiterlijk vertoon naar iets wat uiteindelijk een gat in de grond zal zijn.”

Thomése schreef weerom een roman over het verlies van een kind. Zoals eerder in zijn boek ‘Schaduwkind’. Waar hij schreef : het ontbrekende is overal. Het is het verhaal over zijn dochtertje Isa, dat zes weken na haar geboorte stierf aan een hersenbloeding. Het boek sprak velen aan. Alleen al in Nederland werden er honderdduizend exemplaren verkocht. Het werd een internationale bestseller.

U bent gewaarschuwd, het is een page turner !

Black-Out is uitgegeven bij Prometheus.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.