Een eeuw Belgische strips

Joseph Gillian, bekend als Jijé, uithangbord van weekblad Robbedoes. Originele illustratie.
Het Stripmuseum in Brussel heeft terug een permanente tentoonstelling over Belgische striphelden. Tien jaar geleden werd de tentoonstelling over de geschiedenis van het Belgische stripverhaal opgedoekt, maar kijk daar is ze weer en helemaal in multi-mediale sfeer. Het is duidelijk dat kosten noch moeite zijn gespaard.
De expo toont ons een uniek stukje erfgoed met iconische personages zoals Robbedoes, Lucky Luke, de Smurfen, Nero en Suske en Wiske. Hoewel Belgische strips geworteld zijn in een rijk verleden, zijn ze ook resoluut gericht op de toekomst. Hedendaagse artiesten vinden het genre voortdurend opnieuw uit door nieuwe stijlen, formaten en thema’s te verkennen. Auteurs als Dominique Goblet en Judith Vanistendael bijvoorbeeld slaan nieuwe wegen in door persoonlijke, sociale en politieke kwesties aan te pakken. Zowel narratieve als grafische grenzen worden verlegd. En dat toont de expo ons duidelijk aan.
Judith Vanistendael, Toen David zijn stem verloor, 2012. Originele plaat.

 

De expo leert ons ook hoe het komt en waarom België bij uitstek een stripland is. De taalkundige en culturele diversiteit van ons land, gecombineerd met een lange traditie in het uitgeven, heeft ervoor gezorgd dat het Belgisch stripverhaal tot ver buiten onze landsgrenzen kon doordringen. Deze factoren, gecombineerd met een voortdurende vernieuwde creativiteit, verklaren waarom ons land ook vandaag nog een draaischijf is voor de 9de kunst.

Als grafische metafoor voor het mythische en ongrijpbare karakter van de Belgische strip, leidt een zeeslang je door de expo. Ze gaat met je mee op ontdekking naar het prille begin, langs de reuzen van de Belgische strip, de beroemde auteurs, de avant-garde….en opent ten slotte de schatkist met originele platen. Hier worden zeldzame stukken getoond. De topstukken worden getoond in vitrines met klimaatcontrole. De ruimte werd speciaal hiervoor ontworpen, omdat het niet mogelijk is om in het oude, beschermde Horta gebouw alle ruimtes van airconditioning te voorzien.
Het begint dus met ‘er was eens een tekstballon’ tot de graphic novel van nu en de laatste evoluties in het stripgebeuren. Volg de zeeslang en kijk goed, want ze transformeert ook samen met het stripgebeuren.
Het Stripmuseum is met meer dan 250.000 bezoekers per jaar één van de meest bezochte musea van onze hoofdstad. Het werd 35 jaar geleden, in 1989, geopend door Koning Boudewijn en koningin Fabiola.
Stripmuseum Brussel, Zandstraat 20, 1000 Brussel. www.stripmuseum.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.