Horta in het fluweel

Al ooit gehoord van fluweelsnijders? Ik niet tot onlangs op een persconferentie in het Horta Museum.
Voor de expo ‘Als op fluweel’ nodigde het Victor Horta Museum vijf ontwerpers uit om de muren van het huis met fluweel vorm te geven. Fluweel, velours in het Frans, velvet in het Engels. Het klinkt mooi in de drie talen en het voelt fijn aan.
De in 2019 gestarte reeks rond de thema’s ornament, patroon en decoratie eindigt dit jaar met een vierdelige uitnodiging gericht aan Louisa Carmona, Flore & Pauline Fockedey, Elise Peroi en Marc Van Hoe. Elke kunstenaar maakt een nieuwe creatie die zijn plaats krijgt in een kamer van het huis.
Ze vertrouwden hun creativiteit toe aan de Weverij Van Neder uit Kortrijk. Die slaagden erin om een uitdagend idee te vertalen naar een weefbaar design. Florence en Martine Moulis uit Arles waren de fluweelsnijders van dienst.
Louisa Carmona neemt de keuken en de wasruimte in beslag. Deze ruimtes zijn verborgen en voorbehouden voor huishoudelijke taken. De ontwerpster liet zich inspireren door de dubbele circulatie van het huis, waarbij ze speelt met wat zichtbaar is en wat opzettelijk verborgen blijft. Met dubbele circulatie bedoelt ze het ‘Upstairs-Downstairs’ gebeuren.
Het fluweel, dat ze verwerkt in alledaagse voorwerpen zoals kratten, voorraadpotten en flessen, alludeert op de gebaren en het werk zo kenmerkend voor deze ruimtes.
Smooth as velvet. 2024. Horta Museum © Thomas Lancz
In de ontbijtkamer toverden Flore en Pauline Fockedey de ruimte om tot een fluwelen etui. Het zijn zussen uit Brussel. Het interieur is niet alleen de bijzondere wereld van het individu, het is ook zijn bescherming. De bourgeoisie heeft een uitgesproken voorkeur voor fluweel en pluche, waarop elke aanraking zichtbaar blijft. Walter Benjamins analyse van het bourgeoisinterieur in de negentiende eeuw lijkt in veel opzichten op de interieurs die Victor Horta voor zijn eigen woning ontwierp. Onze bedoeling is om deze fantasmagorie te versterken door de ontbijtkamer om te toveren tot een fluwelen etui.
Smooth as velvet. 2024. Horta Museum © Thomas Lancz
Het is al een beleving op zich om het huis-atelier van Victor Horta te bezoeken. Elf (halve) verdiepingen met de trap en je kijkt je ogen uit. Opgelet altijd reserveren. De capaciteit is beperkt tot 15 personen per 15 minuten. Wel gratis op de eerste zondag van de maand (met uitzondering van feestdagen). Het bezoek duurt ongeveer 45 minuten.
‘Als op fluweel’ loopt van 13 september tot 30 juni 2025
Horta Museum , Amerikaansestraat, 27 te 1060 Brussel. www.hortamuseum.be
Trams 81, 92, 97 (Jansonplein) / Bus 54. En ik durf gerust stellen.
Het openbaar vervoer in Brussel werkt voortreffelijk.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.