Mitford

Het verhaal van de Mitford-familie doet  soms de wenkbrauwen fronsen. Zou dat echt waar zijn? Wat een bijzondere familie? Het zijn Engelsen en daarom is Filip Feyten de juiste persoon om de Mitford Saga te vertellen. Hij doet dat zoals hij ook presenteert op Radio en Televisie. Vlot, verstaanbaar en guitig. Je proeft de man zijn liefde voor de Engelsen.

Zes zussen uit een Britse adellijke familie ten tijde van Wereldoorlog II. Een nazi, een fasciste, een communiste, een hertogin, een plattelandsvrouw en een schrijver van bestsellers.  Nancy, Pamela, Diana, Unity, Jessica en Deborah Mitford behoren als dochters van het excentrieke koppel David en Sydney Mitford, Baron en Barones Redesdale, tot de Britse upper class.

Door hun uiterlijk, hun klasse en hun vriendschappen op het aller­hoogste niveau worden ze gezien als een voorbeeld voor jonge meisjes. Ze zijn bevriend met Winston Churchill, dansen met een jonge John F. Kennedy, onderhouden contact met de koninklijke familie en ook Wallis Simpson is geen onbekende.

De Mitford-zussen worden geboren tussen 1904 en 1920. Behalve zes dochters heeft het echtpaar Mitford ook nog een zoon, genaamd Tom. Hij sneuvelt op 36-jarige leeftijd in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog.

De excentrieke adellijke ouders van de Mitfords krijgen een volledig hoofdstuk. Niemand van de zussen kon naar school gaan, wat mogelijk verklaart waarom sommigen van hen voor radicale ideologieën gingen. Toch schreven vier van de zes zussen later tal van boeken. Hun vader David legde enkel geld opzij voor de kostschool en de universitaire leiding van zijn zoon Tom. Voor zijn dochters deed hij dat niet. Hij vreesde dat zijn meisjes op school hockey zouden moeten spelen, en dat ze daardoor dikke kuitspieren zouden krijgen.

Twee zussen vielen voor extreemrechts gedachtegoed. Zo bezocht Unity Mitford verschillende restaurants in München in de hoop Hitler te ontmoeten. Diana Mitford verliet dan weer haar schatrijke echtgenoot Bryan Guinness voor de Britse fascistenleider Oswald Mosley.

Jessica Mitford gaf als communiste al haar adellijke privileges op. Ze verhuisde naar Amerika, werd er vervolgd en zette zich in voor burgerrechten. Hun idealen konden niet verder uit elkaar liggen: De relatie tussen de zussen zou nooit meer goed komen.

Filip Feyten. Mitford, zes zussen, twee oorlogen, eén roemruchte familie. Uitgeverij Ertsberg.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.